Как да мотивираме персонала?

Мотивация
Не се отказвайте

Мотивацията на персонала е важна сила за развитието на организацията това помага на персонала да се справят с всеки дневните препятствия но понякога работодателите несъзнателно причиняват безпомощността на служителите както в този случай:

Знаете ли кое е най-трудолюбивото животно?
Имало едно време една малка трудолюбива мрава която всеки ден започвала по-рано работа. Малката мравка била щастлива от работата си като в същото време шефът й (лъвът) се учудвал как може да произвежда толкова много без надзор и си мислил дали няма да бъде по-продуктивна ако бъде под нечий надзор.

Шефът й наел една хлебарка за надзорник която правела чудесни доклади. Едно от първите решения на хлебарката било въвеждането на система за достъп на мравката на работното място. Хлебарката имала нужда от секретарка която да и помага при изготвянето на доклади за това наел един паяк. Лъвът бил много впечатлен от работата на хлебарката за това я помолил за график на производството и различни анализи но за тази цел хлебарката се нуждаела от компютър и човек които да отговаря за отдел информатика.

Мравката която била до скоро продуктивна и весела се отчаяла от толкова много хартии и срещи които й отнемали цялото време. Шефът й стигнал до заключението че е времето да създаде длъжност която да контролира сектора на мравката за това наел един щурец. Първото решение което направил щуреца е закупуването на стол и килим за бюрото си. Но в същото време щурецът се нуждаел от компютър и асистент които да му помагат за изготвянето на стратегии за оптимизирането на работата и контролирането на бюджета в сектора където работила мравката. В този момент мравката загубила мотивацията и удовлетвореността от работа си и всеки изминал ден се ядосвала все повече и повече.

Щурецът убедил Лъва да се направи проучване на работната средата след което Лъвът стигнал до заключението че секторът на мравката не бил вече толкова продуктивен колкото преди. За това лъвът наел един Бухал (консултант) които да направи одит и да предложи решение. След три месечно проучване Бухалът стигнал до заключението че имало прекалено много персонал.

Може ли да предположете кой уволнил Лъвът (шефът)?
Естествено че мравката тъй като проявила липса на мотивация и конфликтно поведение.

Как мравката губи мотивация за работа…

Какво поражда липсата на мотивация:

Прекаленият контрол е причина за пораждане на недоверие
Прекаленото много работа или липсата на достатъчно работа
Неизпълнението на отговорностите към служителите (заплата, бонус , ваканция)
Промените в начина на работа или сменянето на длъжностите

Доверие
Всеки човек има граници за създаване на доверие но най-важното е определянето на правилните хора на кои може да се доверим тъй като прекаленото доверие може да послужи на хората с лоши намерения. Липсата на доверие в организацията ще създаде несигурност между членовете като това не е добре за създаването на ясни взаимоотношения. Ако имате прекалено много доверие на даден човек останалите служители могат да прояват завис и отлъчване на този които е сте толерирали от друга страна това може да създаде интриги и неразбирателство между членовете. Изграждането на доверие ще се получи когато организацията бъде лоялна към всеки един служител по отделно.

Работата
Прекаленото много работа може да повлияе на служители в тяхната мотивация ако се питате „как“ може да продължите да чете. Наистина е важно поставянето на големи цели за да стигнем по-близо до постигане и но в организацията е необходимо да знаем капацитета (максималното количество на производителност) или измеримите цели. Изискването на прекалено работа спрямо възможностите създава неудовлетворение и несигурност от изпълнението на задачите като завършването на поставените цели ще породи липсата на мотивация.
Всеки знае че когато няма достатъчно работа хората се отпускат и стават по лениви и забавени в действията това състояние е от липса на енергичност и постоянна заетост която да държи служителите фокусирани върху работата.

Лоялност
Тази думичка „лоялност“ присъства в изграждането на каквито и да е взаимоотношения тъй като е начин на поведение създадено от почтеност и добросъвестност. Организация може постигне това като бъде точна в постъпките си спрямо служителите (като например превеждане на заплата на точният ден). Това може да е незначително за някои хора но има милиони хора които разчитат да получат парите си на време за покриването на месечните си нужди. Неспазването на обещанията може да де-мотивира служителите като в същото време създаде напрежение в компанията.

Промените
Промените в организацията влияят негативно върху работната среда което поражда недоверие на служителите. Много служители не харесват промените или по-точно нарушаване на зоната на комфорт и начина по които са свикнали да правият нещата. Промените ще намалят желанието за работа на служителите от „несигурността“ на компанията в техните възможности. Компанията трябва да е подготвена за преодоляване на несигурност която влияе върху мотивацията на служителя като например:

Всеки служител трябва да знае неговият принос в организацията
Всеки трябва да е наясно защо се правят тези промени
Всеки служител трябва да знае как промените ще влияят върху работата
Всеки служител трябва да знае предимствата на промените

Това е сложен процес за координиране на дейностите в организацията но компанията трябва да бъде подготвена за да се справи с външните фактори които ще окажат влияние върху средата от това зависи мобилизирането и мотивирането на служителите. Всички промени трябва да се добре приети и подкрепени от служителите за постигане на успеха от промените.
Безплатни снимки

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s