Маркетинг, Организационно управление, Финанси

Как да започнем бизнес план?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Business_people_g201-Woman_Drawing_Business_Tags_p138627.html
Успешният план
Започването на бизнес план не е лесна задача особено ако не знаем какво ние необходимо за тази цел. Изграждането на бизнес план отнема доста време за това е необходимо да имаме ясни и определени цели, точно какъв да е бизнесът който да създадем за де не губим време в търсене на излишна информация. Тези съвети ще ви помогнат да започнете вашият бизнес план и да подобрите информацията която ще ви е необходима за правителствено финансиране ако нямате достатъчно средства.

Анализиране на вашите възможности и силни страни
Като млад предприемач това е първата крачка която да предприемете за да  си отговорите на въпросите които могат да възникнат за бъдещето развитие на вашата компанията. Ако нямате достатъчно умения за това което искате да постигнете, трябва да се замислите как ще ги придобиете или по точно какво ви е необходимо за ръководенето на компанията. Другият вариант е да си намерите точно подбрани хора с подходящите умения които да помогнат за развитието на бизнес целите. Но липсата на умения не трябва да ви спира тъй като това може да се прояви под формата на комплекс че няма да се справите с работата, а напротив, трябва да ви мотивира да се развивате и научавате нови неща. Много фирми процедират и ръководят по различен начин. И тук искам да вмъкна един много мотивираш цитат на Алберт Айнщайн „Въображението е по-важно от знанието!“, всяко едно ваше желание може да се стане реалност в зависимост от това колко силно го желаете и колко сте готови да платите.

Проучване на изискванията в избраният сектор
Заинтересованите страни това са всички страни (групи или организации) с които вашата компания взаимодейства като те са вътрешни (служители, собственици, акционери и управители) и външни (доставчици, общество,правителство, кредиторите) на първо място трябва да сте наясно с всички правителствени изисквания в даденият отрасъл. С влизането на България в европейският съюз се променят стандартите, норми и изисквания за работа с които компаниите трябва да се съобразяват тъй като това може да окаже влияние на организацията или обратното организацията може да повлияе на заинтересованите страни чрез непредвидените си действия. Компанията може да бъде затворена в зависимост от степента на последствията.

Определяне на целите на компанията
Преди определянето на целите трябва да се открие мисията и визията на дружеството или по точно какво искате света да научи за вас и вашата организация (специфични характеристиките които идентифицират културата и структурата). Всеки бизнес план трябва да включва целите които са важен показател и движеща сила на вашата организация. В плана трябва да са представени начините за постигането на целите и времето на тяхното изпълнение.

Проучването на пазара и конкуренцията
Този процес помага за намирането на пазарна ниша според желанията и предпочитанията на клиентите като ключов фактор за постигане на конкурентоспособност . Чрез използването на много аналитични техники и статистически данни може да се определи целевата група, размера на пазара, влиянието на конкуренцията и възможният риска за пускането на продукт. Този процес играе важна роля за бъдещите решения на организацията, ценообразуването и маркетинговите стратегии. В бизнес плана е нужно да се покаже пазара на който фирмата оперира, промени които могат да настъпят в търсенето на продукта, целевата група, пазарният сегмента, позиция на конкуренцията и какво ще накара клиентите да предпочетат вашият продукт.

Маркетингова стратегия
В зависимост от целевата група се определят начините по които компанията ще задоволи нуждите на клиентите като тези стратегии трябва да бъдат описани в бизнес плана: цена (разходи,приходи, разлики и намаления), промоции (как да привлечете клиентите), мястото където клиента ще срещне продукта и неговата привлекателност (порт-фолио, модел, бранд и опаковка). Това са основните елементи на маркетинговият микс които трябва да бъдат описани както и определянето на бюджета за кампанията.

Производствен процес
Представянето на производственият процес има за цел да оцени ресурсите на компанията като оборудване, място, служители, доставчици и достатъчни ли са за постигането на целите като това помага на оценката за възможностите и капацитета на вашата организация. В тази част е необходимо да се анализират начина по които компанията ще процедира за да отговори на правителствените изисквания за контрол на качеството (машини,доставчици, материали и обслужването на клиентите), безопасността на работа и грижата за околната среда, разпределение на ресурсите, спазване на човешките права и защита на данните.

Финансов анализ
Предоставяне на финансови прогнози за две години като първата година и половина трябва да дадете колкото си може повече детайли за приходите и разходите (определени и неопределени). Това включва план на продажбите и начините за постигането на финансовите цели чрез предоставя на различни видове отчети трябва да се докаже че фирмата ще има достатъчно работен капитал за да може оцелее през първите няколко месеци. За да бъде вашият план по-оригинален ще е необходимо да направите прогноза (след колко време вашите разходи ще се възстановят).

Начини на управление
Изграждането на стабилен екип предоставя нови възможности на организацията като например привличане на инвеститори и източници на финансиране. В този раздел компанията трябва да е наясно с характеристиките на служителите, структурата и обмена на информацията както и със структурата на организацията. Като движеща сила на компанията, служителите трябва да притежават необходимите умения и да са наясно с основите отговорности, принципи и задължения във фирмата. Изграждането на благоприятна работна среда ще привлече повече инвеститори което ще генерира повече приходи.

Като бъдещ предприемач с изграден план може да кандидатствате за финансова помощ която ви покрива обучението и практиката в успешна чуждестранна компания или пък да бъдете домакин на нов предприемач които може да предложи нови идеи за развитието на фирмата.

Ще съм истински щастлива ако съм ви помогнала!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s